Transformation til campusområde
En bydel med en blanding af mange funktioner – Universitetsfunktioner, erhverv og handel, men også med boliger, café- og udeliv.
Området fungerer som en del af Aarhus Universitets campus. Området har allerede længe været kendt for sit fokus på IT, men har ikke haft nogen klar bebyggelses- eller landskabsmæssig identitet til at understøtte ideen om et campusområde på Katrinebjerg.
Det skyldes først og fremmest områdets udviklingshistorie, hvor universitetet gradvist har indtaget mere og mere areal, men har levet sammen med de eksisterende håndværksvirksomheder og mindre erhverv, der stadig befolkede området. Det har skabt en broget bydel, der har været præget af den gradvise udvikling og sameksistensen af mange typer af erhverv.
Den endelige transformation til campusområde vil være tættere bebygget, men også grønnere end hidtil. Det vil stadig bære præg af den gradvise udvikling med forskelligartet bebyggelse, men skal samtidig i højere grad udvikles som et område med en samlet identitet.
Det vil i endnu højere grad end tidligere være en bydel med en blanding af mange funktioner – nu ikke blot med universitetsfunktioner, erhverv og handel, men også med boliger, café- og udeliv.
Der er søgt etableret mødesteder i positivt samspil med nærområdet, først og fremmest i form af en park samt et campusstrøg og en campusplads, der binder området sammen og kan fungere som fælles uderum for hele bydelen.
Centralt i bebyggelsen anlægges Campusstrøget og Campuspladsen, der møder og indtager Møllevangs Allé, som en del af Campuspladsen og strøget. Både nord og syd og Campuspladsen etableres bebyggelser,
Der skaber grobund for anlæggelsen af 2 store og grønne gårdrum. Rundt om hele bebyggelsen etableres kant zoner, pladser og strøg, der bidrager til planen med en række gaderum, der kan understøtte udviklingen af byliv i området.
Fordelingen af bebyggelsen med lavere bygninger mod villaområderne i nord og højere bebyggelse med høje huse langs Campusstrøget er med til at tilpasse den nye bebyggelse til omgivelserne samtidig med at bebyggelsen kan understøtte og markere områdets nye byrum.
Størstedelen af parkeringsbehovet dækkes gennem etableringen af parkeringskældre, så pladsen kan udnyttes bedre til opholdsarealer i høj kvalitet med forrang for gående og cyklister.
Adresse
Møllevangs Allé, Aarhus Katrinebjergvej, Aarhus Helsingforsgade; Aarhus
Bygherre
Ejendomsselskabet Olav de Linde
Anvendelse
Torve- og pladser, Aktivitet og ophold, Gårdhaver
Byggeår
2024-2027
Areal
12.000 m² - terræn 7.000 m² - p-kælder
Arkitekt/ingeniør
Erik Arkitekter Reulf Ramstad Arkitekter Luplau Poulsen Arkitekter Sweco